Novo

Vitamin C strong a120 (L-ascorbic acid)

 

  • doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa

 

146.90 Kn

Nema na zalihi

Kategorija:

Askorbinska kiselina poznatija kao vitamin C uključena je u zaštitu obrambenog sustava tijela od patogena i na taj način jača imunološki sustav. Osim ovih funkcija, vitamin C obavlja i mnoge druge važne funkcije u ljudskom tijelu. Propisuje se zajedno s dodacima željeza, jer aktivni sastojak u crijevima smanjuje ione željeza i potiče stvaranje kompleksa kao što su željezni kelati. Time olakšava apsorpciju željeza.

Pomaže u poticanju proizvodnje limfocita i fagocita, koji sudjeluju u zaštiti tijela od infekcija. Uz to, askorbinska kiselina djeluje kao sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala u tijelu. Utječe na imunološku obranu, posebice na hemotaksiju, aktivaciju komplementa i proizvodnju interferona. Vitamin C sudjeluje u procesima zaštite oka, vezivnog i potpornog tkiva te je ključan za tijelo kada je pod stresom.

Uključen je u nekoliko metaboličkih putova, poput sinteze steroidnih hormona i metabolizma žučnih kiselina. Zbog učinkovitosti protiv oksidativnog stresa, vitamin C ublažava oštećenja stanica slobodnim radikalima ili kisikovim radikalima.Askorbinska kiselina je snažno redukcijsko sredstvo i kao takva ima važnu funkciju u mnogim metaboličkim putevima u tijelu.

Enzimi, čiji aktivni centar sadrži metalne ione, zahtijevaju askorbinsku kiselinu kao kofaktor da bi se vratili ili ostali u smanjenom stanju. Smanjeno stanje enzima potrebno je, primjerice, da se podvrgnu sintezi kolagena, posebnog sastojka svih tkiva, jer bez njega su tkiva mekana i neotporna, rane duže zarastaju, dolazi do spontanih krvarenja i puknuća kapilara. Sudjeluje u stvaranju kateholamina ili karnitina.